Helhetshästen

Hästen i välbefinnande, balans och harmoni

Frihetsdressyr

Frihetsdressyr bygger på att utbilda sin häst till att förstå signaler i ännu högre utsträckning. Det handlar om lösarbete, respekt och ett förtroende mellan häst och människa. Man använder kroppspråket för att beskriva för hästen vad det är man vill säga.

Man lägger stor vikt vid att hästen ska komma till sig på olika sätt, så som att flytta bogen mot sig, bakdel mot sig, sidepass mot sig, rygga mot och komma på inkallning mot sig. Det skiljer sig från Natural horsemanship, där lägger man mer focus på att flytta hästen ifrån sig, få den att cirkla runt sig osv.

Genom att träna frihetsdressyr får både du och din häst mer variation i arbetet. Ni får en starkare relation och större förståelse för varandra. Hästen blir tryggare och litar mer på dig då du nu låter den förstå dig. Denna typ av träning grundar sig på att du ska få en så bra kommunikation som möjligt till din häst!

Det är aldrig försent för att öva upp kommunikation mellan dig och din häst och det är något som alla människor och hästar kan utöva. Ålder eller ras på din häst spelar ingen roll. Alla är vi olika och har olika mål, en del vill kanske bara kunna leda sin häst lugnt och fint medan andra vill nå högre mål med sin häst.

Trickträning

Trickträning är ett kul och varierande sätt att träna sin häst. Det ger ökad kommunikation och samspel mellan människa och häst. Det stärker också hästens koordination, balans och smidighet och till viss del styrka.